Tržnica v Naklem
26. November

Lokacija: Naklo, pred Vita centrom

Organizator: Vita center, kontaktna oseba: Janez Zupan, telefon: 041/ 653 426

Obratovalni čas: vsak torek, in sicer od junija do septembra od 18:00 do 19:30 in od oktobra do maja od 17:00 do 18:30.

Ponudniki:  število ponudnikov se giblje med 5 do 10

Ponudba: zelenjava, sadje, mlečni izdelki, kruh, pecivo, izdelki domače obrti

Slike si lahko ogledate v galeriji.

Tržnico smo obiskali 11. avgusta, torej  v času dopustov. Kljub temu pa je bilo zelo veliko obiskovalcev, kar je dokaz za poznanost in priljubljenost tržnice v Naklem med Kranjčani in širšo okolico. Tržnica nas najprej preseneti s svojo urejenostjo, saj so stojnice že postavljene in prav tako pred soncem ali dežjem zavarovane s streho. Druga stvar, ki jo obiskovalec takoj opazi pa je sproščeno vzdušje; tako med prodajalci in kupci, kot med kupci samimi in tudi med prodajalci. Tu se vsi poznajo med seboj, zato nakup »špecerije« ni grozno naporen in nadležen opravek kot ga poznamo vsi, ko se odpravljamo v večje nakupovalne centre. Obisk tržnice v Naklem je poleg nakupa zdrave slovenske ekološke hrane tudi priložnost za druženje z znanci, prijatelji, enakomislečimi ljudmi, ki cenijo domačo hrano in tudi ljudi, ki so se odločili za ekološki način pridelave hrane. Med prodajalci tudi ni opaziti »fovšije«, če nekdo kupi zelenjavo pri sosednji stojnici, saj je kupcev dovolj, da so prodajalci kar zadovoljni z izkupičkom. Občutek, da nekdo ceni tvoje pridelke in trud vložen v ekološko pridelavo ter je za to pripravljen odšteti nekaj več, pa je verjetno tudi prijeten.

Tak odnos med kupci in prodajalci pa ne preseneča več, če pogledamo malo v zgodovino tržnice.  Idejna pobuda za stalno tržnico je prišla iz strani društva Svetlin, društva, ki predvsem ozavešča člane in širšo javnost o zdravi prehrani in išče nove vire zdrave prehrane.  Predsednica društva Svetlin, gospa Marija Novak, ki sama seveda redno obiskuje tržnico v Naklem, pove, da je bilo pred desetimi leti izjemno težko najti ekološko pridelano hrano. Iskati so jo morali sami, tako da so jo iskali v Ribnici in tudi na Primorskem. Nato so navezali stike z nekaj kmeti, ki so bili pripravljeni hrano pripeljati v Kranj. »Povabili smo še člane društva in na našem domačem vrtu organizirali torkovo tržnico, ki je postala tradicionalna,« nam je nastanek tržnice v Naklem obrazložila Marija Novak. Od »vrtne tržnice« naprej je društvo imelo željo, da bi se tržnica organizirala v večjem obsegu, z več ponudniki - kmeti in kupci, saj se je povpraševanje po zdravi, ekološko pridelani hrani povečevalo. Zato so se odločili za večji projekt in organizirala se je tržnica v Naklem pred Merkurjem. Društvo Svetlin je postavilo stojnico, na kateri so predstavljali društvo in pripravljali degustacije zdrave hrane in prepričali ljudi, da je ta hrana res dobra, potem pa so obiskovalci tržnice lahko pridelke kupili od kmetov na drugih stojnicah. Kmalu se je tržnica preselila pred Biotehniški center Naklo in tudi upravljanje tržnice je prevzel BTŠ. Ponudba na tržnici se je povečevala, »na žalost pa ni bilo dobre prodaje - primanjkovalo je kupcev. Mogoče je bilo preveč odročno za večino ljudi ali pa niso vedeli, kje je ekotržnica,« je povedala Irena Vrhunc iz Podblice, ki je že takrat prodajala svoje pridelke na tržnici. »Z Gregorjem Šlibarjem sva zato iskala druge možnosti in tako sva prišla do Vitacentra, kjer so bli navdušeni nad idejo ekotržnice. In tukaj smo od aprila 2008 vsak torek še danes,« pove Irena Vrhunc. Lokacija se prodajalcem zdi super; predvsem gorenjskim kmetom je lokacija priročno blizu. Očitno pa do Nakla ni predalec tudi Primorcem, saj je med prodajalci tudi ekološki kmet iz Primorske. »Prav tako je primeren popoldanski obratovalni čas tržnice,« so povedali prodajalci, »saj lahko dopoldne pripraviš in spečeš večino stvari in tako pripelješ res svežo hrano.« Pohvalili pa so tudi organizatorja Vita centra, saj lepo pripravi prostor. Všeč  jim je predvsem streha, ki ščiti pred vremenskimi neprilikami. Zadovoljni so tudi s prodajo, saj je obisk kar velik. Prodajalci so torej zadovoljni tako z lokacijo kot s prodajo. Kaj pa kupci?

Božena Legat iz Nakla je povedala, da pride na tržnico vsak torek. Kupuje sadje, kruh, ovčje jogurte, sir, med, zelenjavo,... Ponudba zelenjave se ji zdi zadostna, pogreša pa večjo ponudbo sadja. Tržnico bi pogrešala, če je ne bi bilo, saj vsaj tako lahko kupi kaj zdravega.

Gabi Grm na tržnico hodi vsak teden, če le lahko. Rada ima te izdelke, saj trgovinski z njimi ne morejo primerjati . Okus ekoloških izdelkov je boljši, sploh jogurti in sir. Čeprav so izdelki dražji, zapravi manj kot v trgovini, saj gre po točno izbrane stvari. Če pa greš v trgovino, kupiš veliko več in zato tudi zapraviš več. Ekološko hrano išče tudi drugje - pri kmetih doma in ne samo po tržnicah. Rada ima naravo in vse kar je s tem povezano. Na tržnico pride z veseljem, saj so tu drugačni ljudje, z drugačnim pogledom na življenje. Zelo je vesela, da so se tržnice začele tudi v Sloveniji in si želi, da bi bilo vedno več ponudbe.

Tudi Slavko že leta obiskuje nakelsko tržnico. Na ponudbo nima pripomb. Kljub višjim cenam izdelkov vso hrano kupuje na tržnici in ne hodi v trgovine.

Marija Novak (predsednica društva Svetlin) med nakupom zelenjave pove, da  je zelo zadovoljna, da se je ponudba na tržnici v zadnjih letih toliko popestrila. »Človek dobi to, kar rabi. Res bi bilo določenih stvari lahko več, vendar so razmere v primerjavi z deset let nazaj neprimerljivo boljše.« Za prihodnji razvoj tržnice in trženja ekoloških proizvodov si želi, da bi se kmetje med sabo malo bolj dogovarjali, kaj kdo prideluje in se v okviru tega malo bolj specializirali, »da nimajo vsi vse, ampak bi se morali domeniti, da se pridelujejo različne stvari, predvsem na področju zelenjave,« meni Marija Novak. Želi si, da bi prihajalo več kmetov in se vsaj toliko predstavilo, da bi jih ljudje bolj poznali in potem lahko hodili tudi k njim na dom. Omeni tudi biodinamiko in biodinamično metodo pridelovanja hrane, katero bi lahko ekološki kmetje bolj upoštevali, saj ta metoda viša kvaliteto zemlje.© ZEKG